Torelló celebra la 35a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya homenatjant l’alpinisme català i projectant més d’una quarantena de pel·lícules
Torelló tornarà a convertir-se en capital de l’alpinisme i del cinema amb la 35a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya. El certamen se celebrarà del 10 al 19 de novembre i presentarà tot un seguit de propostes cinematogràfiques i culturals que giren al voltant del món de la muntanya.
 

La inauguració d’aquest festival tindrà lloc el divendres 10 de novembre a les 21.30 h al Teatre Cirviànum de Torelló amb un tribut a Jordi Pons, un dels grans noms de l'alpinisme català que va saber combinar la seva passió per la muntanya amb el cinema durant més de 60 anys. Durant l’acte inaugural, es projectaran les seves pel·lícules i el testimoni de molts dels seus companys d'aventures d’arreu del món. L’acte serà presentat per Ferran Latorre i la periodista de TV3, Marta Bosch. Posteriorment, podreu gaudir d’una Cervesa del Montseny al foyer del teatre.  

Enguany, a més, també se celebrarà la preinauguració del festival -que es farà un dia abans al Cirvianum, el 9 de novembre-, i consistirà amb un concert d'Exaudio d'Igualada, un grup format per 32 noies que interpretarà un repertori musical amb la muntanya com a denominador comú i que inclourà peces de compositors reconeguts com Mendelssohn, Schumann o Brams.

En la present edició es projectaran 44 films que representen les millors pel·lícules sobre alpinisme, escalada, esports d'aventura, etnografia i natura. Totes elles optaran a endur-se el màxim guardó: La Flor de Neu d'Or. Durant el certamen, també s’estrenaran pel·lícules internacionals reconegudes arreu del món com Dirbag: the legend of Fred Beckey, un llargmetratge dirigit per Dave O'Leske que narra els 94 anys d'història d'aquest escalador americà que s'ha atrevit amb les parets més difícils del planeta. També, s'estrenarà a la pantalla del Cirvianum: Last nomads of Everest, un retrat de quina manera subsisteixen les últimes famílies nepaleses que encara viuen de la ramaderia a 4.000 metres d'altitud, a més de dues pel·lícules animades: Modern dinosaurs (Nova Zelanda) i Uruca II, Bugaboos edition (Canadà).

Entre els realitzadors amb més renom, cal destacar a Fulvio Mariani amb la seva darrera producció sobre la Ruta de la Seda To the origins of the skiing. També hi serà el francès François Damilano, que juntament amb Sophie Lavaud, persegueixen els catorze vuit mils. Aquesta vegada, amb K2. Une journée particulière. Els germans Anne, Véronique i Erik Lapied –que fa dos anys van recollir a Torelló el premi de la International Alliance for Mountain Film– tornaran a ser-hi per presentar 'Dessine-moi un chamois'. Entre els catalans, el director, Jordi Canyigueral presentarà Common Ground, filmada a la Sibèria i on els germans Pou i Hansjörg Auer intenten escalar algunes parets fins ara inexplorades.

En el marc d’aquest festival també tindrà lloc una estrena mundial: la pel·lícula Vignemale paret nord, 60 anys més tard, que es projectarà l’11 de novembre a partir de les 21.30 h, fora de competició i dins la sessió Premier. La pel·lícula vol demostrar de quina manera l'homenatjat Jordi Pons va ser capaç de completar la paret més alta dels Pirineus amb els seus 83 anys.

Finalment, cal assenyalar l’augment del nombre de les activitats i propostes paral·leles. Entre les quals cal destacar: tres exposicions ‘Muntanyes de publicitat’, 'Antàrtica, gel més enllà de la fi del món' i el "22è Espai editorial". A més, també hi haurà taules rodones, activitats a la biblioteca, un planetari, conferències i presentacions sobre qüestions relacionades amb la muntanya i les activitats de la secció off del festival.

Si sou amants de la natura, l’excursionisme i el setè art; no us podeu perdre el 35è Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, una activitat inclosa a la campanya ‘Camina, corre, salta, viu. Osona en estat pur’.  Us hi esperem!

 

En aquest enllaç, podeu consultar el programa sencer d’aquest Festival

Amb la col·laboració de:

Osona Turisme | T +34 938 851 715 | E-mail: info@osonaturisme.cat | Avís legal

Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local