Verdaguer. Les Masies de Voltregà 

Dins el terme municipal de les Masies de Voltregà podem apropar-nos a Verdaguer en dos indrets molt importants que ens ajuden a comprendre la seva trajectòria vital.

L’església de Sant Esteve de Vinyoles, situada al nucli antic de Vinyoles, en un lloc alterós, ens permet evocar la seva estada quan exerceix per primera i única vegada de capellà de parròquia. A l’hort de la rectoria es pot admirar el llorer que hi deixà plantat, l’arbre dels poetes i de la immortalitat, que ha esdevingut un motiu de pelegrinatge verdaguerià.

El Santuari de la Gleva, un edifici dels més interessants del barroc català, ens evoca una de les etapes més tràgiques en la vida del poeta, quan perseguit i calumniat fou reclòs al santuari per tal de millorar la seva salut. Una estada que s’allargà més de dos anys fins que desobeint les ordres eclesiàstiques fugí de la Gleva i s’instal·là a Barcelona, fou suspès a divinis i va escriure En defensa pròpia, en què conta la seva versió dels fets, i denuncia la persecució de què era objecte.

Es pot visitar la cambra del poeta, i des del balcó se’ns obre una bellíssima panoràmica sobre el riu Ter, la plana i les muntanyes del Collsacabra, de les Guilleries i del Montseny a l’horitzó, que ens permet imaginar la solitud de Verdaguer mentre veia aquests paratges i escrivia els versos de Roser de tot l’any i de La fugida a Egipte, de la trilogia Jesús Infant.
Els espais dels poetes
  • Verdaguer
  • Les Masies de Voltregà 
Ajuntament de les Masies de Voltregà